Stuur mail

Erik Franssen

In 2004 ben ik aan de kunstacademie in rotterdam afgestudeerd als docent beeldende kunst. mijn passie voor de ambacht van de kunst bleef en naast docent ben ik vanaf 2005 begonnen als zelfstandig fotograaf, vormgever en cineast. Na Bergen op Zoom en Rotterdam werd Zwolle mijn nieuwe stad en doceerde hier van 2006-2012 het vak fotografie en film op het Deltion College. Tegelijkertijd zorgde een verscheidenheid aan opdrachten en opdrachtgevers ervoor dat ik vaak divers te werk kon gaan.

In 2012 ben ik gestopt met lesgeven en heb mij volledig gericht op fotografie, film en vormgeven en alles wat daarbij komt kijken, van productie tot het uiteindelijke resultaat. In de loop van de jaren heb ik ook veel geïnvesteerd in eigen techniek, uiteenlopend van licht, geluid, film grip, camera’s, een eigen fotostudio, etc… voor kleine tot grote producties. Dit zorgt er voor dat ik elke uitdaging met een andere werkwijze kan benaderen en meer op de vraag en het uiteindelijke doel kan inspelen. En het houd mij als maker scherp, al die verschillende ingrediënten hebben invloed op elkaar en komt de creativiteit wat mij betreft zeker ten goede.

In Zwolle is ook de liefde voor het theater ontstaan. Het beleven van een fictieve wereld, vaak geïnspireerd door de realiteit, is een inspiratiebron voor mij als maker.

Zo was ik van vanaf de oprichting in 2010 tot 2015 huisfotograaf, vormgever en filmmaker bij theatergezelschap The Young Ones en ben ik sinds jaren actief bij onder andere Theater Gnaffel, Kameroperahuis, De Kwekerij Theaterproducties, De Zwolse Stadsproductie, MaxTak, Bauwien van der Meer, Jansen & de Boer en Ten Producties, waar ik scènefoto’s, trailers, teasers, foto’s en / of posters voor en van de voorstellingen maak.

Ik beschik over een prachtige fotostudio in het monumentale pand De Statenzaal in het centrum van Zwolle. Een waardevolle plek waar verschillende culturele ondernemers gehuisvest zijn.

 

Winnaar Nikon Theaterfotografieprijs

Het jaar 2016 was extra bijzonder.

Met een serie foto’s voor de voorstelling ‘oma, mag ik mijn pop terug?’ van theater Gnaffel, kon ik op 5 september 2016 de Nikon theaterfotografieprijs 2016 in ontvangst nemen. Een mooie prijs die zich richt op scènefotografie van theatervoorstellingen in Nederland. Een waardering voor en door vaklui in de theater scene, en daar ben ik heel trost op.